Bulgaria, Episodul III - Sveshtari si Shumen


Si am pornit din nou la drum spre aceeasi Bulgarie plina de surprize.

De data asta ne-am facut tema bine si am studiat harta pana cand am descoperit ca, destul de aproape de Ruse, gasim unul dintre mormintele regilor traci.

Mai exact, la Sveshtari, la 3 ore de Bucuresti. 

Acum vreo 40 de ani a fost descoperit, sub o movila, un mormant cu totul deosebit. O camera micuta, decorata in interior cu sculpturi de femei, a adapostit candva oasele unuia dintre regii traci si pe cele ale sotiei sale. Se crede ca este vorba de Dromihetes, acelasi Dromihetes pe care unii istorici il plaseaza la nord de Dunare. Deci un subiect numai bun de dezbatere. Interesant :)

Mai sunt alte 2 morminte care pot fi vizitate la Sveshtari si ghidul parcului ne conduce sa le vedem. Celelalte doua nu sunt la fel de bine pastrate si nici nu sunt la fel de bogat ornamentate. Dar putem vedea exact cum se acoperea cavoul cu pamant pana cand se forma un deal, ni se explica faptul ca intrarea nu era imediat sigilata (poate pentru ceva ritualuri, desi prea putine se stiu despre obiceiurile tracice) si vedem si usile glisante! Da - usi din marmura, glisante! Fascinant.

Nu am avut voie sa facem poze in morminte, asa ca iata o poza a tumulului
De la Sveshtari am pornit spre Shumen, unde urma sa innoptam, pentru ca, a doua zi, sa vizitam vestitul monument al Fondatorilor Statului Bulgar, acest ciudat obiectiv, de care bulgarii par a fi atat de mandri.

Shumen a fost candva capitala celui de-Al doilea Imperiu Bulgar, acum este doar un oras bulgaresc de provincie, linistit in weekend, cu un centru dragut, desi putin saracacios, si cu cladiri ramase neterminate si asezate, in pur stil comunist, cam ca nuca in perete.

Centrul pietonal Shumen
De cazat, ne-am cazat la Grand Hotel Shumen, un edificiu comunist de 4 stele, unde camerele arata mult mai bine decat ai putea crede, dar unde nu prea recomandam micul dejun. Am gasit in schimb un restaurant cu specific bulgaresc aflat la doar doi pasi de hotel, unde ne vom intoarce cu placere.

A doua zi nu am reusit sa vizitam muzeul de istorie, care este inchis duminica, potrivit programului de iarna, asa ca ne-am dus sa vizitam ruinele cetatii Shumen. Ruinele sunt refacute, exista si un mic muzeu si e un punct de belvedere cu priveliste atat asupra orasului, cat si asupra uriasului monument comunist din apropiere.

Ruinele Cetatii Shumen
Acest monument al Fondatorilor Statului Bulgar era si el in plan pentru o vizita scurta. Enorm si ascunzand uriase statui geometrice ale regilor bulgari, este intretinut si apreciat de localnici, in ciuda evidentului stil comunist.

Poate ca are legatura cu pozitionarea impunatoare deasupra orasului, sau poate ca simbolul din spatele monumentului - cei 1300 de ani de la intemeierea Primului Impreiul Bulgar - trezeste mandria patriotica. Sau poate ca bulgarii au cunoscut un comunism putin diferit de al nostru.

Oricarre ar fi explicatia pentru care bulgarii par destul de mandri de acest monument, eu va recomand sa il vizitati, fie si numai pentru a va forma o opinie personala si neinfluentata.

Monumentul Fondatorilor Statului Bulgar
Monumentul Fondatorilor Statului Bulgar
Ca bonus, va recomandam vizitarea Moscheii Sherif Halil Pasha, datand din secolul 18 - cea mai mare din Bulgaria, si una dintre cele mai mari din Balcani. 



Cel de-al treilea episod bulgaresc, se incheie cu drumul spre Bucuresti, in acordurile dezbaterilor  asupra "artei" comuniste. Pe data viitoare!




Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu