Exoticul de aproape de casa - Atena si Aegina


Cand te ia dorul de duca dar vrei sa multumesti si buzunarul, te poti orienta spre exoticul de aproape de casa. Voiam ceva mai diferit, poate cu ceva istorie sa ne si "culturalizam", da' parca n-ar strica nici marea, poate si-un pic de munte sau macar un delusor, asa, de cocotat sa fie, si poate si-un pic de savoare culinara...  Asa am ajuns noi in Atena.

Si, timp de 5 zile pline, ne-am bucurat de atmosfera greceasca, am vizitat, gustat, admirat, catarat, plimbat si rasplimbat.

Iar acum, intorsi acasa, e timpul sa dau mai departe din experienta acumulata, hinturi, pasi, tips&tricks, ponturi pentru o mini-vacanta perfecta in capitala elena.

1. Alege cazarea ideala pentru tine.


Eu una, incerc, in plimbarile mele, sa simt si cate ceva din spiritul locului asa ca, unde se poate, prefer sa inchiriez un apartament, mai degraba decat sa ma cazez la hotel.

Asa am ajuns intr-un super apartament in zona Attiki, pe care il recomand cu caldura. Sa inchiriezi un apartament iti permite sa iei micul dejun acasa deci mai salvezi cativa centi si, in plus, noua ni se pare mai comod sa nu pornesti la plimbare pe burta goala.

Ba chiar ne-am facut de cap si am vizitat piata saptamanala (in cartier, pietele apar o data pe saptamana si, dupa cat ne-am lamurit si noi, se inchide cate o straduta intreaga unde rasar tarabe pline de legume, masline, pesti, intr-un amestec pitoresc de galagie si culoare). Iar seara ne-am pus pe gatit niste dorade micute si roz pe care le-am savurat pe balcon, alaturi de o bere greceasca. Doar asa, ca sa-ti faci o idee despre avantajele inchirierii unui apartament.


2. Incearca cele mai bune souvlaki din Atena, la Kostas.

Nu departe de piata Syntagma, se ascunde un mic restaurant stradal, faimos printre localnici inca din 1950, unde noi ne-am tot intors in cele 5 zile petrecute in Atena.

O coada mare se intinde in strada la orele pranzului si trebuie sa te inarmezi cu rabdare caci poti astepta si 20-30 de minute pana sa poti sa iti savurezi souvlaki-ul pe una dintre cele doua bancute din fata restaurantului.



Dar, pentru 2.5 Euro vei avea parte de un pranz delicios intr-unul dintre locurile cu traditie din oras. Bine, dupa ore intregi de umblat prin oras, s-ar putea sa fie nevoie de doua portii pentru a potoli foamea. dar chiar si asa, buzunarul tot sta bine.


3. Viziteaza siturile arheologice.

Din piata Monastiraki incepe urcarea dealului spre Acropole. Dar inainte de a ajunge sus la Partenon, iti recomand sa te opresti la ruinele Bibliotecii lui Hadrian si mai apoi la Agora Romana.

Vestigii in situl Bibliotecii lui Hadrian

Situl Agora Romana

Situl Agora Romana

Daca ajungi in Atena intre 1 aprilie si 30 noiembrie poti lua biletul de 30 euro care include intrari la mai multe situri arheologice. Daca insa nu ai in plan sa le vizitezi chiar pe toate cele de pe lista poate fi mai rentabil sa cumperi bilete individuale.

La fel si daca ajungi in zona intre 1 decembrie si 31 martie pentru ca in aceasta perioada toate biletele individuale au pret redus si, cumparate separat, ajungi sa platesti doar 28 de euro fata de cei 30, pretul "abonamentului".

Perla Atenei este bineinteles Acropola, colina fortificata din centrul orasului, unde se inalta vestigiile Partenonului dar unde poti admira si Teatrul lui Dyonisos, Erehteionul sau Herodeonul. Numeroase puncte de belvedere te lasa sa privesti de sus orasul care pare fara de sfarsit.

Parteonul

Teatrul lui Dyonisos

Erehteionul
Herodeonul

Priveliste de pe Acropola

Dupa ce vei fi batut Acropola in lung si in lat, probabil ca vei fi frant si vei spune ca ai vazut destule ruine. Iti recomand insa sa iti planifici o a doua zi de rupt talpile pantofilor, de data asta prin Agora Antica, un sit care nu trebuie ratat pentru ca aici, printre numeroase vestigii, se gaseste si Templul lui Hefaistos, cel mai bine pastrat templu al Greciei. Si daca esti foarte foarte norocos, s-ar putea sa dai si peste prietena noastra broscuta testoasa, care ne-a salutat in timpul plimbarii prin parc.

Agora Antica

Prietena Broscuta

Pe langa Agora Antica, poti sa strecori si cateva ore de vizita la Muzeul Acropolei, unde vei pasi pe podele de sticla, deasupra ruinelor vechiului oras. Pretul pentru muzeu este 10 euro (5 Euro in lunile de iarna) dar merita toti banii!


4. Aloca o zi Muzeului de Arheologie

Nu poti sa ajungi in Atena si sa nu cauti sa vezi mastile de aur miceniene (ce dateaza de prin 1550 i.e.n.) sau Femeia Miceniana pictata pe la 1400 i.e.n.




Femeie Miceniana

Sute de artifacte umplu vitrinele muzeului de arheologie de la bijuterii de aur faurite cu 3-4000 de ani in urma la statui majestoase din marmura sau bronz modelate cu sute de ani i.e.n., de la vase la fresce, de la figurine la jucarii. O lume de mult trecuta, dar niciodata uitata isi spune povestile de pe soclurile muzeului.










Ce e insa bine de stiut e ca muzeul sa inchide la orele 16 asa ca iti recomand sa fii matinal pentru ca altfel nu apuci sa umbli prin toate cotloanele. Noi ne-am petrecut mai bine de 4 ore aici si nu am apucat sa vedem decat vreo jumatate caci ne-a urmarit ghinionul si o buna bucata nu era accesibil publicului in ziua cu pricina.


5. Mergi cu barcuta la Aegina. Si viziteaza si Paleochora daca tot esti prin zona.

Sau, ma rog, cu vaporasul.

Eu voiam musai sa ma plimb printr-un port pitoresc, sa simt miros de piata de peste, sa gust ceva fructe de mare, sa simt si Grecia localnicilor.

Asa ca am fost in Piraeus. Aici am dat peste un cartier cam de lux, cu un port de agrement superb, dar nici vorba de plasele de pescuit puse la uscat sau de pescari obositi tragand barca la mal dupa o zi de munca.

Ori eu imi fixasem deja in minte cum trebuie sa arate portul pescaresc din povesti asa ca, sub presiuni si smiorcaieli, jumatatea mai intelegatoare a cedat si am luat bilete la feribotul spre Aegina.

Cum iesi din metrou la Piraeus, dai peste o agentie Let's Ferry. Ii recomand pe ei pentru ca de aici ne-am luat noi biletele dar sunt multe alte optiuni si, din ce am observat, preturile sunt similare.

In functie de ora la care pleci, vei merge cu o alta companie si, evident, cu o alta barcuta. Desi sunt atat de multe, noi am nimerit-o pe "grasuta" si "roscovana" Phivos si la dus si la intors. Ne-am imbarcat in portul Piraeus la 9 si la 9.30 barcuta a ridicat ancora. Drumul a costat 8.90 euro. Tot atat am dat si la intoarcere, la 19.30 (am luat chiar ultimul transport inapoi spre continent). iar biletul l-am cumparat din port din Aegina.

Grasuta Phivos la apus

Bineinteles, incantare mare, soare, apa albastra, oras in departare, insula in apropiere, entuziasm, pescarusi, poze, prajituri in pachetel, mai mult soare, bronzat, frumos, ce sa mai.




Iar cand am pus piciorul pe insula imi venea sa topai de bucurie. Daca faceam o poza sperantelor mele si intram in ea, nu iesea asa bine ca prima impresie pe care mi-a lasat-o Aegina. Terasa unde am poposit pentru pranz avea caracatite pe franghie puse la zvantat! Iar daca te opresti si tu la "O Pelaisos" iti recomand sa incerci si branza picanta, si salata de icre, si caracatita... n-o sa mai ai loc de altele. O masa pentru doua persoane cu bere inclusa ne-a dus pe la 30 euro, sub pretul Atenei. Si bonus: vedere spre mare.







Dupa pranz, daca ai pofta de o drumetie, te sfatuiesc sa dai o fuga la Paleochora. "Orasul vechi" se inalta pe un deal la cativa kilometri de oraselul Aegina. Noi am mers pe jos pret de vreo ora si jumatate (dus) dar exista un autobuz care te duce pana la manastirea Agios Nektarios care e doar la o aruncatura de bat de Paleochora. Si inteleg ca nici taxiurile nu-s scumpe.


drumul spre Paleochora


Paleochora, in traducere "orasul vechi", a fost, inca din secolul 9 si pana acum vreo 300 de ani capitala insulei Aegina. Din el, au mai ramas cateva ruine ale cetatii (mai degraba un castru) si multe, multe bisericute. Din cele cam 30 de bisericute, marea majoritate sunt deschise publicului. Unele dintre ele sunt renovate (nu tocmai restaurate), dar in multe poti gasi picturi vechi ce merita admirate iar constructiile in sine sunt minunate.













Intreg circuitul in Paleochora dureaza cam 40 de minute si te poarta in jurul dealului, din biserica in biserica. Iar din varf, poti cuprinde cu privirea intreaga insula, cu marea la poale.

De mentionat e ca singura sursa de apa este in interiorul manastirii Agios Nektarios si nu am reusit sa gasim niciun magazin prin zona.

La intoarcere am poposit la aceeasi terasa si apoi nu am rezistat tentatiei de a ne cumpara fistic, un produs local, vandut la o "taraba" plutitoare, ancorata in portul pescaresc. Si asta recomand!


Bonus: incearca prajiturile grecesti.

Nu rata brutariile grecesti. De la baclavale la prajiruri cu frisca, de la "bombe" de ciocolata la cheesecake, de la painea proaspata la pateuri, toate sunt delicioase si un deosebit rasfat!



A fost si Atena, a trecut, ne-a placut! Si tinand cont ca RyanAir mentine preturie mici pe ruta Bucuresti-Atena, ar fi pacat sa nu profiti de o vacanta cu buget redus intr-un asa oras plin de farmec!












Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu