Minunile Trascaului - mic ghid pe 4 zile


Desi Trascaul este un loc de poveste, sa ajungi tocmai in judetul Alba pentru a te bucura de minunile zonei, poate fi, mai ales pentru bucuresteni, o adevarata provocare. Iar daca nu esti nici posesor de masina, s-ar putea sa-ti vina sa renunti.

Si totusi, cu putina organizare si nervi tari (care sa te ajute sa rezisti in tren), un mini-concediu in Trascau are toate sansele sa va devina una dintre cele mai dragi amintiri.

Ca sa va fie mai usor, am pus negru pe alb planul urmat de noi in octombrie 2015, cand ne-am (re)indragostit de Trascau.



Ziua 1:
Alba Iulia


Transport:

Bucuresti - Alba Iulia

Cu trenul, evident, din Bucuresti pana in Teius si apoi Teius - Alba Iulia.
Foarte probabil trenul va ajunge cu intaziere in Teius - noi am avut doar 10 minute la dispozitie sa ne luam bilete pe mai departe si sa ne reimbarcam (in loc de cele 60 preconizate).
Dar sincer acum, stim deja ca CFR-ului ii place sa ne umple de emotii.


Cazare:

Am ales motelul SpeedHouse si ne-a costat 90 lei camera dubla. Il gasiti pe Booking.

Avantajul motelului este ca e aproape de gara Barabant (una dintre cele doua gari din Alba Iulia) si relativ aproape de Cetatea Alba Carolina. In plus, este ieftin, curat iar personalul foarte amabil. I-as da o nota de 7.5 (poate 8?) :).


Ce e de facut in Alba Iulia:

Daca faceti ca noi, nu o sa aveti prea mult timp la dispozitie si va recomand sa il dedicati cetatii. Renovata acum cativa ani, este un loc incredibil. Va va consuma cu siguranta cele cateva ore ale serii.

Si chiar in interiorul cetatii gasiti si un restaurant medieval (PUB 13) caruia merita sa ii treceti pragul. Daca va decideti sa il vizitati, trebuie sa fiti pregatiti sa scoateti destul din portofel, caci nu e ieftin deloc. Dar burgerul lor mi-a mers la suflet iar de nefiltrata nici nu mai vorbesc! :)


Ziua 2:
Cheile Rametului - Cheia - Bradesti - Salciua


Transport:

Exista un tren pe care il puteti lua din gara Barabant spre Teius. Potrivit programului CFR, ajunge in statie la ora 7 si va permite sa prindeti autobuzul care va poate duce din Teius pana la Cheile Manastirii.

Cum insa noi nu traim intr-o lume ideala, e posibil sa va confruntati cu o alta bucurie din partea CFR. In cazul nostru, trenul avea 40 minute intaziere. Solutia in asa situatie este un taxi care va duce din Alba Iulia la Teius pentru 45 de lei sau, daca, nu ati cheltuit toata rezerva la restaurant cu o seara inainte, va duce chiar pana in Ramet (Cheile Manastirii) pentru cam 90 lei. Pe cei cu care am mers noi ii gasiti aici: 0258946.

Si daca alegeti totusi sa mergeti cu autocarul din Teius pana in Cheile Manastirii - sunati intai la compania care se ocupa de transport ca sa va feriti de alte surprize : +4-0258-851.093.


Traseu:

Valea Manastirii - Cheile Rametului - Cheia - Bradesti - Valea Poienii - Vanatarele Ponorului - Salciua
marcaj: Cruce Albastra
distanta: 22 km potrivit site-urilor turistice locale (noua Endomondo ne-a aratat 30 km)
durata: 10 ore (inclusiv pauze de poze si masa)


Traseul are de toate: putina catarare pe brana caprelor, plimbare prin paduri imbracate tomnatec, parauri vesele, satuce aproape parasite, mere coapte "rasarite" in drum, peisaje de basm, si chiar si o cascada spectaculoasa.

Cateva precautii:
- brana caprelor este periculoasa pe ploaie iar Cheile Rametului nu pot fi traversate pe firul apei toamna.
- daca nu aveti experienta, nu va aventurati pe brana caprelor decat insotiti de cineva care sa va poata ghida (sunt cateva catarari mai anevoiioase, pe cabluri)
- este foarte frig dimineata in Ramet - va recomand caciula, manusi.. (va spune stan patitul)..

Dupa ce iesiti de pe Brana, Crucea albastra va va purta prin satul Cheia, pana mai anul trecut complet parasit, pentru ca mai apoi sa va scoata din padure la Bradesti, chiar langa magazinul din sat. Daca aveti noroc, poate mai prindeti macar vreo cutie de suc, dar nu va bazati prea mult pe asta.

Din Bradesti, un drum lin va va purta prin Valea Poienii, un sat unde destul de multi caini neprietenosi va vor iesi in cale (stapani n-am prea vazut), dar cu rabdare si discutii politicoase ii puteti usor lasa in urma.

Chiar la finalul drumului forestier o sa gasiti un indicator spre Cascada Vanatarele Ponorului. E la doar 30 de minute distanta si ar fi mare pacat sa nu o vizitati, mai ales ca apoi va asteapta doar o coborare pe drum asfaltat pana in Salciua.


Cazare:

Cu 85 lei pe noapte/persoana va puteti caza, in regim de demipensiune, la Poarta Zmeilor. Din nou gazda primitoare, camere curate si apa calda. Ideal ar fi sa estimati dinainte ora la care ajungeti - in felul asta vor putea da drumul la centrala din timp, astfel incat camera sa va fie calda  Altfel, riscati sa faceti putin frigul.

Lor le-am dat nota 8.5 :) si daca vreti sa-i incercati, ii gasiti aici:


Ziua 3:
Salciua - Poarta Zmeilor - Platoul Bedeleului - Valea Silosului - Cetatea Trascaului - Rimetea


Traseu:

Salciua - Poarta Zmeilor - Platoul Bedeleului

marcaj: cruce rosie
distanta: aproximativ 12 km potrivit Endomondo
durata: 4h30

Inca o bucata foarte frumoasa de traseu, cu o Pestera a Zmeilor impresionanta (merita sa o vizitati - caci este mult mai mare decat sugereaza intrarea modesta) si cu puncte de belvedere fermecatoare.

Cateva precautii:
La iesirea din Salciua marcajul va poate induce in eroare. La 5 minute dupa ce ati lasat in urma ultimele case, veti ajunge intr-o poienita. Tineti partea stanga a poienii si veti da de un drum forestier care va va ghida in padure.

Vor mai fi cateva zone pe traseu unde marcajul este neclar, bine ascuns de ochii calatorilor, dar cu atentie si rabdare il puteti dibui.


Platoul Bedeleului - Valea Silosului - Cetatea Trascaului - Coltesti - Rimetea

marcaj: banda albastra
distanta: 15 km
durata: 4h.30

Inca o cascada, a Silosului, de data aceasta, (aflata la o deviere de doar 3 minute de traseu, pe partea stanga, si complet nemarcata. O sa gasiti un panou "educativ" si total inutil care va invata despre pasarile zonei care va poate servi ca punct de reper) din nou paduri colorate si o cetate fantastica - asta va ofera ultima parte a plimbarii.

Cateva precautii:
In continuare, marcajul nu este stralucit pe Platoul Bedeleului - de la stalpul indicator pe care este imposibil sa il ratati daca nu este ceata, trebui sa va indreptati spre padurea din sens opus si sa o ocoliti pe partea stanga. Se va vedea o stana in vale insa nu aveti treaba pe acolo. Cautati marcajul pe pietre, la baza paduricii si urmati-l.

Si iarasi, la intrare pe valea Silosului, o sa gasiti o adapatoare - traseul se continua in stanga (nu o ocoliti si nu o inconjurati caci riscati sa patiti ca noi si sa pierdeti jumatate de ora cautand urmatorul marcaj.

Mai departe traseul se continua pe o poteca foarte clara si, odata ajunsi in Coltesti, mai sunt 3 km de sosea pana in Rimetea (ca intotdeauna, cei mai lungi)


Cazare:

Va recomand cu mare drag pensiunea Patru Anotimpuri unde am fost intampinati cu asa ospitalitate incat ne-a incalzit sufletul.

Cazarea este 180 lei / 2 persoane (in regim demipensiune) iar mancarea este de sa te lingi pe degete. Lor le-am dat un 10 categoric. Ii puteti gasi aici, iar mai jos si harta ca sa ii dibuiti pe intuneric (noua ne-a fost utila).



Ziua 4:
Aiud - Bucuresti

Nu exista autobuz care sa treaca prin Rimetea asadar singura varianta de a ajunge in Aiud este taxiul. De la pensiune vi se poate chema un taxi care costa 50 lei pana la gara in Aiud.

Trenul spre Bucuresti pleaca la ora 11 asa ca, daca va treziti devreme si porniti la drum pe la 8.30 va mai ramane cam o ora sa aruncati o privire si in centrul Aiudului - e micut dar cochet.

Si din nou, inarmati cu rabdare, salutam CFR-ul care ne va duce (cel mai probabil cu intarziere) la Bucuresti.

Sper sa va fie util acest mic ghid si sa va bucurati de Trascau cel putin la fel de mult ca si noi.  A, si daca va e cu putinta, mergeti toamna!

In incheiere, iata si cateva poze. Enjoy!

intrarea in Cheile Rametului

Primul "cocot"

prin Satul Cheia

cadouri delicioase

prin padure, spre Bradesti

Cascada Vanatarile Ponorului

Pesisaj din zona "Sub Piatra"

?
Salciua admirata de la punctul de Belvedere Poarta Zmeilor

hoinarind prin pestera Poarta Zmeilor


intrare pe Valea Silosului

Cascada Silosului

Cetatea Trascaului (Coltesti)

ruine, minunate ruine...

Satul Coltesti vazut din cetate


Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu