Bulgaria, Episodul IV - 10 obiective care nu trebuie ratate in Sofia


Cateva zile in Sofia sunt numai bune pentru o reincarcare a bateriilor. 

Am tot auzit cum ca Sofia seamana prea mult cu Bucurestiul, ca nu are cu ce sa ne surprinda sau ca nu ne merita timpul. 

Dar capitala bulgara s-a dovedit a fi mult peste cele mai optimiste asteptarile si ne-a uluit prin farmecul ei de oras cochet, desi iesit din comunism, cu o istorie bogata, etalata la fiecare colt de strada, un oras pentru oameni, prietenos, vesel, deschis. Asa am vazut noi Sofia in iarna lui 2020 . Iar mai jos sunt 10 activitati pe care le recomandam in acest fascinant colt bulgaresc.

1. Ia parte la FreeSofiaTour

Acest tur porneste de la Palatul Justitiei si, timp de doua ore, insotiti de un ghid, veti colinda printre obiective turistice bulgaresti si veti asculta povesti care mai de care mai interesante. Ghidul nostru ne-a raspuns la intrebari, oricat de ciudate ar fi fost, ne-a indrumat spre obiective turistice care merita vazute si ne-a incantat cu buna dispozitie, in ciuda frigului de afara. 

In timpul turului nu se viziteaza interiorul cladirilor si, daca ceva ti se pare interesant, va trebui sa revii pentru o vizita mai detaliata. De asemeni, turul este gratuit, nu este  finantat de municipalitate, si frumos este sa faci o donatie la sfarsit, in functie de cat de tare te-au incantat ghidul si povestile lui.

Largo - una dintre opririle turului

Catedrala a fost ridicata in onoarea soldatilor bulgari, rusi si romani cazuti in batalie in timpul razboiului ruso-turc, in urma caruia Bulgaria (la fel ca si Romania) si-a dobandit independenta. Inaltata intre 1882-1912, aceasta catedrala in stil neo-bizantin este magnifica. Numeroasele cupole verzi si aurii amintesc de o cascada, iar interiorul vast induce calm. In cripte acum se gaseste muzeul catedralei, ce contine doar picturi ortodoxe asa ca iti recomand sa il vizitezi doar daca esti pasionat de subiect.

Intrarea la muzeu este 6 leva, in vreme ce intrarea in catedrala este libera. In jurul catedralei se afla o ampla parcare.

Catedrala Saint Aleksander Nevsky

Catedrala Saint Aleksander Nevsky



Si daca tot esti aici, da o fuga si pana la Biserica Rusa Sveti Nikolay Mirlikiiski, inaltata in aceeasi perioada cu catedrala, dar in stilul arhitectural al renasterii ruse. Aceasta biserica a fost ridicata la cererea unuia dintre diplomatii rusi care vedea noua biserica bulgareasca drept schismatica.

Biserica Rusa Sveti Nikolay Mirlikiiski



3. Viziteaza Muzeul Regional

Superba Cladire Centrala a Bailor Minerale, care pana acum vreo 30 de ani era una dintre baile publice ale capitalei bulgare, a fost transformata intr-un muzeu regional de istorie, aranjat foarte prietenos, cu multe detalii istorice interesante si care te tine in priza in vreme ce treci de la o camera la alta, urmand sirul povestilor ce incep de la vechea Serdica (asezarea romana), trec prin istoria regala o Sofiei si sfarsesc odata cu comunismul. Ocupatia otomana este, insa, trecuta sub tacere. 

Biletul este 6 leva.

Bonus: sunt fantani cu apa calda langa zidurile cladirii, si apa este potabila.

Muzeul Regional de Istorie
Muzeul Regional de Istorie
Exponat din Muzeul Regional de Istorie
Exponat din Muzeul Regional de Istorie
Exponat din Muzeul Regional de Istorie



4. Viziteaza cele 4 marete lacase de cult din Piata Serdika: Catedrala Ortodoxa Sf. Kyriaki, Moscheea Banya Bashi, Sinagoga din Sofia si Catedrala Catolica St. Joseph.

Sofia se mandreste cu toleranta ei religioasa. Ca orice subiect, si acesta este unul complex si, daca vei participa la FreeSofiaTour vei afla mai multe despre acest subiect. Voi incerca sa nu dau spoilere :).

Aceste patru lacase de cult, atat de diferite intre ele, sunt foarte frumoase, fiecare in felul lor - pornind de la bogatia si extravaganta catedralei ortodoxe, trecand prin atmosfera circumspecta, dar primitoare a sinagogii si ajungand la frumusetea simpla a moscheii sau moderna a catedralei catolice. 

In sinagoga si moschee nu se poate intra in timpul slujbelor (deci vinerea si sambata sunt inchise turistilor). 

Catedrala Ortodoxa Sf. Kyriaki
Moscheea Banya Bashi
Sinagoga
Catedrala Catolica St. Joseph
Bonus: in piata Serdika, se gasesc o serie de ruine romane si o bisericuta (Sveta Petka) la care poti sa arunci o privire.

Biserica Sveta Petka



5. Plimba-te pe bulevardul pietonal Vitosha

Intre piata Palatului National de Cultura (o impunatoare cladire comunista) si Palatul Justitiei se intinde un larg bulevard pietonal, plin de terase, si magazine de tot felul. Vesel si agitat fara sa fie sufocant, e o placere sa il strabati, cascand ochii in vitrine sau facand cate o pauza la o terasa.

Bulevardul Vitosha
Bulevardul Vitosha
In zona Palatului Justitiei sunt cateva pizzerii care vand pizza la felie, pentru cei care vor sa faca economie sau pur si simplu se grabesc spre urmatorul obiectiv.

6. Fa un Popas la Biserica St. George

Cea mai veche cladire din Sofia, datand din secolul 4, aceasta biserica are o istorie bogata si destul de agitata. Functionand ca moschee in perioada ocupatiei otomane, a fost mai apoi ascunsa de ochii publicului de catre comunisti, care au construit o enorma cladire in juru-i. Din fericire nu au construit peste, si bicerica  a fost pastrata.

Biserica St. George
Ruinele unei foste bai publice, langa Biserica St. George
Bonus: cladirea ce inconjoara biserica este acum Palatul Prezidential si la intrarea sunt soldati din Garda Nationala, pe care ii poti poza. Nu te apropia insa prea mult, caci sunt jandarmi in apropiere, gata oricand sa intervina.

7. Admira tezaurul de la Muzeul National de Arheologie

Gazduit in cladirea unei foste moschei, Muzeul de Arheologie expune numeroase obiecte neolitice, dar si artefacte tracice si romane. Printre acestea, se gasesc si obiecte de cult tracice, care trezesc dorinta de a invata mai mult despre aceasta cultura inca prea putin inteleasa.

Muzeul National de Arheologie
Muzeul National de Arheologie
Muzeul National de Arheologie
Muzeul National de Arheologie
Muzeul National de Arheologie
Desi custodele acestui muzeu ar putea sa se asigure ca exista descrieri mai ample ale obiectelor si perioadelor prezentate, astfel incat si cei neavizati sa poata afla cat mai multe, artefactele expuse merita vazute.

8. Mergi pana la Biserica Boyana

Monument UNESCO, aceasta biserica-muzeu, se afla intr-un parc la poalele Muntelui Vitosha si este renumita pentru frescele medievale. Vei putea observa straturile suprapuse de fresce, picturile deosebite si, daca ai intrebari le poti adresa ghidului care va insoti grupul in biserica, deoarece aici intrarea este controlata: nu pot intra mai mult de 8 turisti o data, si 10 minute sunt alocate fiecarui grup.

Intrarea in aceasta biserica-muzeu costa 10 leva.

Biserica Boyana


Daca tot ai fost pana la Biserica Boyana, opreste-te si la Muzeul National de Istore, gazduit in fosta resedinta a dictatorului comunist Zhivkov.

Muzeul National de Istorie
Sala Principala a Muzeului National de Istorie
Cladirea in sine ne permite sa aruncam un ochi la stilul de viata al liderilor comunisti bulgari, iar exponatele ne poarta de-a lungul istoriei, si ne incanta prin detalii greu de imaginat pentru perioada in care au fost produse.

Muzeul National de Istorie
Muzeul National de Istorie

10. Opreste-te la Biserica Sfanta Sofia

Incheiem lista cu biserica de la care orasul modern Sofia si-a luat numele. Datand din secolul 4, biserica a suferit numeriase distrugeri in timpul diferitelor conflicte armate si a necesitat reconstructii.

In secolul 14, era cea mai inalta cladire din orasul Sredets, si, fiind un simbol al orasului, i-a transferat si numele. Sub biserica, se gasesc ruine, care merita vizitate.

Biserica Sfanta Sofia
Ruine sub Biserica Sfanta Sofia

Pro Tip 1: Mancare:

Un restaurant de cartier, cu mancare bulgareasca si la care m-as intoarce oricand cu placere, este Regal. Daca esti prin zona, sau ai cazare pe acolo, il poti incerca. Insa, in weekend este nevoie de rezervare.

In centru, un restaurant foarte popular si cu preturi decente este Happy Grill.

Pro Tip 2: Transport


Se circula foarte bine cu transportul in comun (biletul costa 1.6 leva si poate fi luat ori de la casa de bilete, ori direct din masina/tramvai de la automat sau sofer). iti recomand sa gasesti o cazare care ofera si parcare si sa te deplasezi spre centru cu transportul in comun.


Au si 2 linii de metrou.

Deci, hai la plimbare!

Perete din Sofia







Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu