Atunci cand Romania e frumoasa - Sibiu.


In calendar e scris deja 2016 si eu am atatea amintiri inca nepovestite. Astazi ma voi ascunde de frig pe blog si am sa va spun povestea Sibiului, asa cum l-am cunoscut eu. 

Era inceputul de august al lui 2015. Era ARTmania. Planul de bataie era facut inca de prin aprilie (cand s-a anuntat ca pe scena aveau sa urce Apocalyptica) asa ca am pornit la drum cu un mare bagaj de entuziasm.

Unde ne-am cazat.

Sibiul e plin de hosteluri la preturi decente iar noi am ales Hostel PanGeea pe care il recomand cu placere. Aflat chiar in buricul targului (adica in Piata Mare) mi s-a parut locul ideal: camerele curate (noi am ocupat 3 dintre cele 6 paturi din camera), am avut acces la bucatarie, baie comuna dar foarte ingrijita si dulapiorul minune unde iti puteai lasa lucrurile in siguranta. 

Era prima data cand stateam la un hostel si, am descoperit ca nu e deloc rau. Mai ales daca ai noroc sa imparti camera cu oameni cu bun simt. Ce e drept, ajuta daca ai somn de buturuga, ca mine, in care nu te trezeste niciun fel de sforait.

Aici gasesti si unul dintre putinele baruri deschise noaptea in Sibiu iar daca gusti rockul e locul ideal sa bei o bere cu prietenii inainte sa bagi cornul in perna.

Unde am mancat.

Pentru mine, o excursie face pasi importanti spre a fi perfecta daca am parte de omleta la micul dejun. Fiecare cu ciudateniile lui. Ei, trebuie sa va marturisesc ca in Sibiu asta e o adevarata provocare mai ales daca pleci la vanatoare pe la orele 11. Cele mai multe terase nu servesc mancare la ora asta: au incheiat deja de servit micul dejun si abia la 12 incep sa serveasca masa de pranz. Asa ca, daca si voi aveti o slabiciune pentru omleta de vacanta, in Sibiu o gasiti La Turn.

Altfel, daca vreti sa va bucurati de Sibiu cu un buget redus (si probabil daca stati, ca noi, la hostel, asta e cazul), puteti incerca sa impingeti tava la Super Mama, aflat chiar pe strada centrala, la doi pasi de Piata Mare.

Ce poti face in Sibiu.

Festivalul in sine nu m-a impresionat. A fost placut dar nicidecum mamutul pe care mi-l imaginam. Mi-au placut Apocalyptica si.. cam atat. 


Insa am haladuit pe stradutele vechi ale orasului, m-am ratacit prin ganguri si am urcat in turnuri. Privelistea e fascinanta si merita sa urci nenumaratele trepte atat in Turnul Sfatului cat si in turnul Catedralei Evanghelice.





Am revizitat si Brukenthal-ul pe care mintea mea de copil il pictase in culori foarte vii cu vreo 15 ani in urma. Spre marea mea surpriza, nu m-a mai impresionat ca pe vremuri. Este un muzeu care merita bifat insa l-am scos din topul meu de preferinte. E posibil ca voua sa va placa mai mult deci va recomand sa ii dati o sansa.

In ceea ce priveste orasul vechi, e de vis. Am admirat pe timp de zi turnurile mestesugarilor si zidurile cetatii si ne-am bucurat de cafenelele ascunse pe stradutele pitoresti. Iar pe timp de noapte, cand centrul a devenit pustiu, am cutreierat la lumina felinarelor strazile pietruite, am ascultat povestile casutelor adormite si m-am retras la culcare cu basmul Sibiului in suflet.







Inca o atractie a zonei este muzeul etnografic si, daca sunteti cu masina, va recomand sa nu il ratati. La 4 kilometri de Sibiu, in Padurea Dumbrava, va puteti relaxa printre mori de vant sau apa si casute traditionale adunate de prin mai toate colturile tarii. Mie mi-a placut grozav!




Bine, daca ajungeti in Sibiu si aveti si ceva pasiune pentru drumetii, puteti oricand sa dati o fuga la Paltinis si de acolo sa urcati pana la Canaia, dar asta este deja alta poveste.

Una peste alta, Sibiul este un oras care merita vizitat, fie ca aveti chef de rockereala la ARTmania, de relaxare in parfumul romantic al unui oras vechi sau doar de un popas in drum spre frumosii Munti Cindrel. Nu-l ratati. Cu siguranta va intra si in topul oraselor voastre preferate.



Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu