Bulgaria, Episodul I - Razgrad


De curand am descoperit Bulgaria. Si de atunci, parca nu ne mai saturam sa o vizitam. Voi incepe cateva episoade bulgaresti care sper sa inspire multe alte escapade de weekend dincolo de Dunare. Mai putin obisnuite, mai putin turistice, numai bune pentro o scurta deconetare.

De ce Bulgaria?

Pentru ca e la doi pasi de Bucuresti. Sau pentru ca in Bulgaria sunt mai putini berbeci la volan, drumurile sunt libere si, desi sunt si unele zone cu crescatorii de gropi, marea majoritate a soselelor bulgaresti sunt chiar bune. Sau pentru ca mancarea e grozav de buna si mai e si destul de ieftina pe deasupra. Dar mai ales pentru ca Bulgaria e plina de surprize placute. 

Azi este despre Razgrad

Cei pasionati de fotbal au auzit probabil de Ludogorets Razgrad. Noi nu ne incadram insa in aceasta categorie, asa ca noua numele de Razgrad nu ne spunea nimic.

Dar iata ca, intr-o sambata fara planuri, pe la orele pranzului, am pus degetul pe harta S-a nimerit sa fie Razgrad, un orasel de vreo 30000 de locuitori, cu aspect de comunism provincial, cu multe pisici prietenoase, copacei umbrosi, un centru al orasului micut, cochet si perfect pustiu sambata seara, cu parcuri frumoase, ruine romane si chiar doua muzee.

Unde ne-am cazat

In inima Razgradului se afla un colos de vreo 20 de etaje, care domina intreg centrul orasului, pe numele sau, Hotel Cartoon Razgrad. Are 5 stele, desi reale doar vreo 4. 

Hotel Cartoon 
Apartamentul arata senzational, micul dejun a fost decent iar pretul pana in 50 de euro/noapte. Sunt destule alte oferte pe booking, la preturi similare. 

Unde am mancat

Ajunsi pe seara la destinatie, am pornit lihniti la vanatoare. Asa am ajuns sa batem la usa "capitanului". Nu ne este nici pana astazi foarte clar cine este acest capitan, cert este ca nu vorbeste deloc engleza, in schimb gateste al naibii de bine. 

De mentionat este ca restaurantul este dedicat localnicilor, undeva pitit pe stradute, deci nu au meniu in engleza, doar poze. Si e drept, nu corespund pozele chiar mereu cu mancarea servita, dar asa m-am trezit eu cu o ciulama despre care sunt gata sa jur ca a fost cea mai buna ciulama pe care am mancat-o vreodata! Doar ca nu stiu daca as mai nimeri sa o comand a doua oara :).

cea mai buna ciulama

Mai puteti incerca si restaurantul din parcul orasului, tot cu mancare buna, dar parca mai putin variata. 

Ce poti face in Razgrad

Te poti plimba prin centrul orasului si poti admira turnul cu ceas construit in secolul 18 sau Moscheea Ibrahim Pasha, ce dateaza din secolul 15 si este una dintre cele mai mari din peninsula balcanica (nu se viziteaza in interior).

Turnul cu ceas

Moscheea Ibrahim Pasha

De asemeni, poti vizita ruinele romane. Razgrad a fost ridicat pe locul unde, candva, se intindea Abritus, un oras roman, inaltat, la randul sau pe ruinele unei asezari tracice. Bulgarii au sapat cat au sapat si au dat de vestigii. Asa ca azi se pot vizita ruinele cetatii Abritus si complexul arheologic Abritus, dar si doua muzee: muzeul de istorie (foarte mic si cochet).si muzeul interactiv Abritus.

Parcul ruinelor cetatii Abritus

zau ca nu mai stiu ce este, dar era in muzeul de Istorie :)

Complexul arheologic Abritus

A fost scurt si odihnitor. Si ne-a deschis apetitul pentru Bulgaria. Continuarea in episodul urmator :).














Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu